De kunst van het weglaten

Is het je wel eens opgevallen dat een gerecht dat kwalitatief niet zo op orde is vaak gemaskeerd wordt door allerlei ditjes en datjes, sausjes en opsmuk die kant noch wal raken, laat staan bijdragen aan een fijne sensationele smaakbeleving?!

Als wij nieuwe gerechten bedenken gonst deze quote altijd door mijn hoofd ‘de kunst van het weglaten’. Met lichte onzekerheid kan ik nieuwe eenvoudige recepten serveren aan onze gasten. Dat kan ik zo spannend vinden. Opgelucht ben ik dan ook weer dat juist deze pure gerechten vrijwel altijd met extreem enthousiasme ontvangen worden. Er is alleen één regel die onlosmakelijk verbonden is aan de uitvoering van deze overzichtelijke smaaksensaties. Namelijk: kies altijd, maar dan ook altijd voor de beste kwaliteit die er mogelijk is! Dit staat synoniem aan versheid en rijpheid. En als het even kan kies dan voor biologisch. Afgezien van andere voordelen van biologisch voedsel heeft het simpelweg veel meer authentieke smaak.

Je kunt met slechts vijf ingrediënten prachtige gerechten maken. Twee tot drie daarvan zijn vaak prominent aanwezig en bepalen het gerecht. De andere ingrediënten ondersteunen. Ik schreef al een blog over olijfolie. Daarin haal ik aan dat olijfolie en zeezout smaakversterkers zijn. In vrijwel al mijn recepturen zijn ze onmisbaar.  Net als dat citroen een door mij geliefd ingrediënt is. Ben je benieuwd naar deze recepturen. Ik ben bezig al mijn hardlopers op papier te zetten voor jullie. Hier is er in ieder geval al één. Coquille met Parmezaan.

De Italiaanse keuken is voor mij een grote inspiratiebron van hoe smaakvol eenvoud kan zijn. In Nederland zijn we toch vaak geneigd groenten, vlees of vis met koolhydraten te combineren. Of het nou om een voorgerecht, hoofdgerecht of een simpele thuismaaltijd gaat. Maar durf eens alleen één soort groenten met een fantastische vinaigrette te serveren. Of een gemarineerd visje met alleen wat groenten. Een pasta met alleen ansjovis.

Welke keuken inspireert jou?

Lees ook:
Facebook posts