What’s life without olive oil?

Werkelijk waar ik zou het niet weten. Ik vind het zo ontzettend lekker dat ik het daarom misschien wel als eerste levensbehoefte zie. Met een beetje zeezout erbij heb je een match made in heaven. En met deze combinatie maak je vrijwel alles, echt veel lekkerder. Van gewoon een blaadje sla tot een stuk pure chocolade! Olijfolie en zout halen de natuurlijke smaken van het product waar je olijfolie aan toevoegt omhoog. Zie de olie dus als een soort smaakversterker. Wees niet bang om het als ‘finishing touch’ te gebruiken over bijna ieder willekeurig product dat je net bereid hebt. Besprenkel een steak die net uit de pan komt, je omelet of roereitje tijdens de lunch, een stukje rauwe vis, je gestoomde groenten, gekookte aardappels, pasta, risotto…you name it! Doe gewoon lekker.

Er is echter wel één voorwaarde.  Permitteer jezelf alleen de allerbeste olie te kopen. Daarmee sluit ik eigenlijk alle olijfolie die te koop is in de reguliere supermarkten al uit. Vergeet de grote merken.

Het gaat niet om de kleur van de olie, dit is geen kwaliteitsvoorwaarde. Er zijn veel verschillende soorten olijfbomen met ieder hun eigen kleur, geur en smaak. Kwaliteit in de olijfolie onderscheid zich door het selectieproces van de olijven, de manier waarop geperst wordt en de snelheid waarmee de olijven van pluk naar persing gaan. Wat de beste olie is, hangt natuurlijk ook samen met jouw persoonlijke smaak. Maar houd als stelregel aan bij het kopen van een fles dat het enige ingrediënt op de ingrediëntenlijst olijfolie is. Niks meer en niks minder. Natuurlijk zijn er mooie olijfolies waar andere (pure) producten aan toegevoegd worden, zoals basilcum, citroen en truffel. Ook dan geldt dat alleen die extra toevoeging er op mag staan, zodat je zeker weet dat het geen synthetisch of gemanipuleerd product is. En je kunt natuurlijk ook zelf gewoon lekker een pepertje, citroen, tijm, rozemarijn etc. toevoegen aan je olie en lekker laten intrekken in een flesje.

Hey en olijfolie is gewoon super gezond. Het is rijk aan de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren en het bevat anti-oxidanten die je beschermen tegen veroudering.

Ik gebruik zowel thuis als voor mijn werk de olijfolie van Neolea. Het is niet alleen heel lekkere en kwalitatief hoogwaardige olie, het zit ook nog eens in een prachtige fles.  Neolea € 16,95 voor een halve liter (bij NieuwZuijd te koop). Echt goede olijfolie kost tussen de € 30,00 en € 40,00 per liter.

Ik ben benieuwd welke olie jij het liefst gebruikt? Laat het me weten in de comments.

Lees ook:
Facebook posts